top of page

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας

Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν διακριτά και αναγνωρίσιμα μοτίβα συναισθήματος, σκέψης και συμπεριφοράς όπως κρίσεις πανικού, ιδεοψυχαναγκασμούς, σοβαρά επεισόδια κατάθλιψης κλπ, που κοινώς τα συγκαταλέγουμε στην κατηγορία των «συμπτωμάτων». Ωστόσο, το βίωμα των περισσότερων ανθρώπων που υποφέρουν ψυχολογικά δεν διαφέρει από αυτό που βιώνουν οι υπόλοιποι άνθρωποι παρά μόνο ως προς τη συχνότητα και την ένταση της ψυχολογικής δυσφορίας και από το κατά πόσο αυτή η δυσφορία δικαιολογείται επαρκώς από τις καταστάσεις.

Συχνά τέτοιου είδους ψυχολογική δυσφορία σχετίζεται με το πώς διαχειριζόμαστε τη ζωή μας και πολλές φορές έχει να κάνει με σημαντικά εξωτερικά γεγονότα, όπως προβλήματα που προκύπτουν στη δουλειά ή στις σπουδές, σχέσεις που δεν πάνε καλά, πένθος και άλλες απώλειες. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα σημαντικά εξωτερικά γεγονότα μπορεί να φαίνονται ως αιτίες της ψυχολογικής μας δυσφορίας αλλά μπορεί, επίσης, να είναι και αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη ζωή μας.

Εδώ έρχεται η ψυχοθεραπεία να προσφέρει ένα πολύ ιδιαίτερο είδος βοήθειας. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τον ψυχικό πόνο – και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι φίλοι μπορεί να συντρέξουν προσφέροντας αγάπη και συμπαράσταση, υλική και πρακτική βοήθεια ή συμβουλές. Από την άλλη ο/η ψυχοθεραπευτής/τρια θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε σε ποιο βαθμό οι πεποιθήσεις μας, οι παραδοχές μας, οι στάσεις και οι στρατηγικές μας στη ζωή προκαλούν ή/και διαιωνίζουν τη δυσφορία μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διερευνήσουμε το πώς αυτοί οι τρόποι δόμησης της ζωής μας θα μπορούσαν να αλλάξουν.

 

Κύριος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να μεγιστοποιήσει την ικανότητα του ανθρώπου να ζει κατ’ επιλογήν.

Χρύσανθος Κατσιμαγκλής

 Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία | Χρύσανθος Κατσιμαγκλής | Ψυχίατροι Λάρισα
bitmap.png
bottom of page